Dieta? Ne, pouze rozumný způsob stravování

29.11.2015 11:57

Když v poslední době zasednu k počítači a připojím se k internetu, mám dojem, že celý svět se točí jen kolem terorismu a diet. To první je vážná věc, která se opravdu týká každého z nás. V dnešním článku se jí však zabývat nebudeme. Podíváme se na to druhé - na diety. I když ono se vlastně o dietě v pravém slova smyslu ani mluvit nedá. Koneckonců čtěte dál a posuďte sami.

Jak jedí jogíni

Internetové stránky plní celá řada bezsacharidových způsobů stravování - někteří pojídají proteiny z krabic, jiní se vrhají na paleodietu. Ve snaze shodit pár kilo:

●     se cpou umělými vitamíny,

●     mlsají proteinové tyčinky,

●     nebo se naopak krmí špekem a uvádějí svá těla do ketózy (ketóza = stav, při kterém tělo energeticky „jede“ téměř výhradně na vlastní tuk, neboť nedostává sacharidy).

I já jsem se potácela z extrému do extrému, dokud jsem neobjevila jógu a "jógovou dietu". Proč?

Tělo vám poděkuje

Nejlepším příkladem zdravých lidí v dnešním světě jsou indičtí jogíni patřící mezi vegetariány.

●     Mnozí z nich žijí do vysokého věku a v klimatických podmínkách, které jsou pro mnohé z nás postrachem.

●     Žijí v nejjednodušším oděvu, bez ochrany proti chladu, přírodním katastrofám a vlivům ostatních lidí.

●     Jejich dieta je jednoduchá, často se mění, nikdy však neobsahuje maso, drůbež ani ryby. V mnoha případech jsou dokonce vynechány všechny živočišné produkty.

Pokud je vám ”-sát”, zkuste to jako ony

Člověk, který žije o dietě s vysokým obsahem živočišných bílkovin, věří, že tyto bílkoviny jsou pro jeho zdraví nezbytné. Bílkoviny opravdu potřebujeme k životu, získáváme je však prakticky z každého jídla, které jíme. A pokud je naše strava dobře vyvážená, ty živočišné nám mohou spíše uškodit, než prospět. Ostatně v dospělosti bílkoviny prakticky nepotřebujeme.

Pokud jste dočetli až sem a jste k mým slovům skeptičtí, odpovězte si na jednoduchou otázku - kde a z čeho berou bílkoviny dospělé krávy?

Kontakt