Doškové střechy jsou zase v kurzu

06.12.2014 11:35

Málokdo by asi tipoval, že doškové střechy se dočkají obliby i v dnešní době. Ale je tomu skutečně tak. Došky jsou i dnes mnohými lidmi považovány za nepraktickou a mírně kuriózní střešní krytinu. Dříve se jednalo hlavně o slaměné došky, ty dnes najdeme především na historických budovách. Do popředí se v moderní době dostávají doškové střechy z rákosu, které vyniknou na novostavbách.

V Holandsku je například každá třetí střecha rákosová. Tradiční přírodní materiály jsou stále hojněji používány i ve stavebnictví. A to i u nás. Rákosové střechy dnes dovedou splňovat i velmi náročné technické požadavky. Není proto problém je zkombinovat s moderními technickými prvky, a složitějším tvarem střechy. Samozřejmostí je hromosvod a možnost instalace střešních oken. Ostatně podkroví bývá plně obyvatelné.

Ideální vlastnosti rákosu

Rákos je dobře dostupným materiálem s optimálními izolačními vlastnostmi. Doškové střechy u nás nabízí jen několik málo firem. Je to z důvodu ne tak časté poptávky, vyšší ceny, a také kvůli tomu, že je potřeba opravdová preciznost a odbornost při jejich realizaci. Hlavní předností rákosových došků je nízká hmotnost. Střešní konstrukce není moc zatížena, krytina je vzdušná a prodyšná.

Vrstva rákosu bývá většinou 40 centimetrů, což už zajišťuje dostatečnou izolaci vůči slunečnímu záření, chladu a vodě. Nemusíte se rozhodně bát mrazu, deště nebo sněhu. Došky se ošetřují i speciálními přípravky proti požáru, vodě a slunečním paprskům. Takovým přípravkem bývá vodní sklo. Přes rákos se dobře odpařuje voda ven. Rákosová střecha v zimě dům ochlazuje a v létě v něm zase udržuje teplo.

Pečlivá pokládka zajistí dlouhou životnost

Výroba došků je poměrně náročná na technologii i čas. Při pokládce došků z rákosu se musí striktně dodržet všechny technické požadavky a je dán přesný postup. Každé pochybení může mít za následek snížení životnosti takové střechy. Ta bývá při kvalitní pokládce 40 let i více.

Sklon střechy má být minimálně 45 stupňů, dodržuje se vzdálenost krokví maximálně 90 centimetrů. Každý snop je pečlivě uchycen nejméně ve třech bodech. Rákosovou doškovou střechu je možno použít i pro střechy na chalupách a chatách, velmi pěkně se bude vyjímat na zahradních stavbách, jako jsou zahradní domky, altány nebo pergoly. 

Kontakt