Fetišismus je v každém z nás

18.06.2014 09:54

Již v dávném pravěku se u lidí objevovaly jisté choutky míti, vlastniti různé pěkné a zdobné předměty. Vyráběli si své první šperky, náušnice a přívěšky, z nejrůznějších dostupných přírodních surovin. Běžně se používaly například zvířecí kosti, z nichž dokázali zruční neandrtálci nebo kromaňonci vytvořit skutečné skvosty.

Už tehdy se u nich objevil fetišismus, záliba v předmětech. Ten pocit, kdy uchopíte pěkně opracovanou sošku, nebo jen cosi zajímavého svým tvarem, vyvolává u nás zvláštní majetnické pocity. Chceme se jaksi chlubit a toto je s člověkem spojeno v podstatě od nepaměti. Je to dokonce možná větší motivace, než peníze. A hlavně dříve peníze nebyly, proto se lidé chlubili nejraději právě svými vlastními krásnými výtvory.

Moderní fetišisté

Bohužel největším fetišem moderní doby není erotické spodní prádlo, blyštivé šperky nebo krásná umělecká díla, ale peníze. Ano je to tak. Paradoxně právě samotný prostředek k získání pěkných a užitečných věcí, které nám dělají radost, stává se pro lidstvo tím největším fetišem, modlou, objektem zájmu. Peníze jsou vskutku metlou lidstva, a to z mnoha důvodů.

Elektronický fetiš- mobilní telefon

Moderní fetišisté, to jsou také majitelé nejrůznější elektroniky, tedy především mobilních telefonů a přenosných počítačů. Je již jaksi koloritem měst a stále častěji i vesnic, že každý druhý, nebo dokonce první, svírá ve své dlani upocený malinký mobilní telefon a ťuká do něj, volá do něj, čučí do něj. Nedá ho z ruky, je to totiž jeho mazlíček a také je moderním doplňkem. Dnes již můžeme směle říct, že ne šaty dělají člověka, ale je to spíš jeho mobilní telefon.

Nebojte se fetišismu

Fetišismus v nás jednoduše dřímá od pradávna, někdy stačí jen málo a bude ve vás probuzena láska k věcem obyčejným i nevšedním. Je to opravdu běžné, fetišismus, to je třeba i sběratelství. Rádi osaháváte známky ve své filatelistické sbírce, nadšeně hladíte svou sbírku vršků nebo jiného harampádí. Je to zvláštní, k ničemu to není, ale přesto to schraňujete a v tajných chvilkách se s tím mazlíte, nebo se jen kocháte pohledem na to. Takový je fetišismus v nás, ať již skrytý, nebo takový, za který se nestydíte.

Kontakt