Kdo jsou to vitariáni ?

21.06.2015 13:01

Vitariáni jsou lidé, kteří se rozhodli provést ve svém životě podstatnou změnu a navrátit se zpátky ke kořenům, do doby, kdy se konzumovala pouze strava v syrovém podání. Jsou to jedinci, kteří jsou si vědomi toho, že vařením a pečením ztrácí jídlo spoustu minerálů a vitamínů, proto ho raději konzumují syrové. Takové jídlo pak nazýváme raw stravou, nebo též živou stravou. Vitariáni nepožívají pokrmy, které byly připravovány při vyšší teplotě, než je 45 stupňů Celsia.

Moderní styl života raw

Raw stravování je dnes moderním stylem života, který je ale založen na rustikální pojetí. Základ jídelníčku zde tvoří raw potraviny jako ovoce a zelenina, ale také v poslední době tolik oblíbené zelené potraviny. U těch se jakákoliv tepelná příprava příliš nedoporučuje, vzhledem ke skutečně vysokému obsahu nutričních a imunitních prvků.

Co vše může jíst vitarián?

Základ jídelníčku každého vitariána tvoří ovoce a zelenina, další složky ze světa rostlin pak jsou oříšky a různá semena, většinou disponující vysokým obsahem bílkovin a minerálních látek. Raw potraviny nejsou o takové látky nikterak ochuzené a mají vskutku blahodárný vliv na náš organismus. Patří sem:

·         Syrová a lehce upravená masa- lépe bílá

·         Živá strava v podobě hmyzu

·         Obiloviny v syrové podobě

·         Řasy

·         Superfoods

·         Syrová vejce

·         Lehce upravené mořské plody

Také něco pro mlsné

Pokud se stanete vitariánem, nemusíte se bát, že sladké vám bude zapovězeno. Klidně můžete sáhnout po raw tyčinkách a sušenkách, kokosových olejích bio raw, nebo lahodné raw čokoládě, která si svou kvalitou nezadá s pravou švýcarskou. Pro ty, co jsou laděni spíše do slana, budou ideální zdravé krekry a chipsy.

Raw strava je výborná také při dietách a je to jednoduše záruka zdravého fungování organismu. Tělo si ovšem musí na tento způsob konzumace potravin postupně zvyknout, proto začněte jen doplněním o raw potraviny a postupem času přejděte k plnému jídelníčku.

Kontakt