Milované i zatracované kravaty

22.03.2015 10:02

Bez ohledu na to, zda je milujete, nebo nesnášíte, kravatám se nevyhnete. Nejen firemní setkání, ale i svatby, plesy či jiné společenské události, tento kousek oblečení přímo vyžadují. Nemusíte v nich vidět jen nutné zlo. Správně zvolenou kravatou můžete podtrhnout nejen svou image, ale i osobnost. Důležité je však vědět, která se k vám hodí nejvíce.

Úzkou či širokou?

V posledních letech nastává trend nošení úzkých kravat. Ale i tradiční široké klasické kravaty mají v mužském šatníku stále své místo. Jakou si tedy vybrat? Měli byste se především řídit svou postavou. Pokud máte nějaké to kilo navíc, mohutná kravata by vás ještě více rozšiřovala. Určitě vám ale bude slušet úzká modrá kravata. V tomto mají výhodu vyšší muži, ti mohou sáhnout po jakékoliv šířce.

Samozřejmě je třeba přihlížet i k aktuálním módním trendům.

Správná délka kravaty

Standardní délka kravat je od 132 do 142 centimetrů a vyhovuje většině postav. Pokud vám přece jen užší část zpod kravaty vyčuhuje, vyčnívající konec zasuňte do poutka na kravatě a schovejte ho mezi spodní knoflíky na košili. V žádném případě tento konec nezasunujte do kalhot, nebo za pásek.

Velmi důležitá je také délka kravaty po zavázání. Nejideálnější je, pokud vám kravata ve stoje jemně překrývá přezku pásku. Delší vám bude překážet - kratší může působit nevkusně.

Samozřejmě, že nic nepokazíte ani motýlkem.

Na barvě záleží!

Výběr barvy kravaty je mnohými muži podceňován, ale i zde platí určité zásady, které by měly být dodržovány. Platí, že

●        k jednoduché, například bílé košili, můžete sáhnout po různých vzorovaných kravatách, třeba i reklamních kravatách;

●        naopak v případě vzorované nebo výrazně barevné košili volte jednodušší barvy klasických kravat nebo luxusních kravat.

Samozřejmostí musí být i sladění s oblekem a nezbytným kapesníčkem.

V případě dětí je možno všechny tyto zásady porušit. Dětské kravaty jim budou slušet v každém případě.

Kontakt