Móda – ze všech stran skloňované slovo

10.10.2015 09:13

Slyšíme-li slovo „móda“, každý si asi jako první představí poslední trendy v oblečení, vysokou štíhlou modelku kráčející po předváděcím molu, obchody a obchůdky až po střechu nacpané posledními výstřelky módních oděvů, známé značky určující trendy v oblékání atd.

Móda ovlivňuje celou řadu oblastí v životě lidí

Můžeme však módní trendy sledovat i v jiných oblastech našeho života? Jistě. Pokud pomineme například vybavení domácnosti, na kterém se módní vlny podepisují téměř stejně výrazně jako na oblékání, či mobilní telefony, tablety a podobně, bez jejichž posledního modelu se člověk, který touží po tom být „in“ neobejde, zjistíme, že módní trendy zasahují do jídelníčků, do způsobů trávení dovolených a do spousty dalších oblastí.

Moderní trendy ve výživě?

Co se týče stravování a stravovacích návyků, tato oblast je rovněž ovlivňována módou. Toto slovo je zde spíše nahrazeno výrazem nové směry ve výživě, ale jde v podstatě o totéž. Jednou jsou na piedestalu ovesné vločky, jindy jsou to různá semínka, jednou je zavrhováno mléko, za chvíli se bez mléka nemůžeme obejít… je stále těžší se v tom vyznat. Stejně jako u módního oblečení to pak často vypadá tak, že prvotní není to, jak se člověk při jistém druhu stravování cítí, ale jestli se „to nosí“.

Móda – média – náš život

Aniž si to uvědomujeme, jsme všichni dnes a denně masírovaní tím, co se nosí, co je in, co je naopak totálně out. Reklama na nás číhá na každém kroku, nikoli jen v televizi, jak jsme byli zvyklí dříve. Koneckonců moderní začíná být život bez televize a spousta lidí známých například zrovna z televizní obrazovky, se tím profiluje, a zároveň tím formuje nový módní trend.

Zůstaňme sami sebou

Jak se tedy orientovat v dnešním světě plném moderní techniky, módního oblečení, nových trendů ve výživě apod.? Je vůbec v lidských silách mít neustále o všem přehled? Správně. Není. Zůstaňte sami sebou, dělejte věci, které Vás baví, jezte to, co vám dělá dobře, setkávejte se s lidmi, které máte rádi … to je moderní styl života, který vede ke spokojenosti. A té je bohužel na světě čím dál méně. 

Kontakt