Moderní textilní materiály

27.04.2014 09:57
Elastan

Umělé polymerické vlákno, které velmi dobře odolává klimatickým vlivům, je samozřejmě velice pružné a pružnost je vratná, takže po natažení dojde vždy ke zpětnému smrštění do původní velikosti a tvaru. Obliba elastanu je dnes veliká pro jeho stále dostupnější cenu a také pro příjemné nošení a přizpůsobivost tělesným partiím. Elastan je výborný na spodní prádlo, například pánské slipy nebo tanga pro ženy a samozřejmě si najde své uplatnění i u plavek.

Softshell

Rovněž velmi moderní kombinovaný materiál, u něhož se opět setkáváme s nezdolností a odolností proti přírodním jevům, jako je déšť nebo sníh, je softshell. Základem je tedy svrchní nepromokavá vrstva, pod níž se nachází vrstva komfortní. Komfortní vrstvy můžou být i dvě, pro lepší izolaci a příjemnější styk s pokožkou. Softshellové oblečení se dokonale hodí na sportování, do přírody a do hor na pořádnou lyžovačku. Je to nutné vybavení horolezců, turistů, paragliderů a všech milovníků outdoorových aktivit.

Další umělé materiály:

·         Polyester

·         Viskóza

·         Kasein

·         Polyamid

·         Polypropylen

·         Modal

Konopí

Plynule se dostáváme k přírodním materiálům, které jsou rovněž ve velké oblibě, a dalo by směle říct, že jsou trendy. Ne, že bych toto slovo právě miloval, ale tady se vlastně docela hodí. Konopí je spíš známé neustálým bojem o to, zda ho legalizovat pro lékařské účely, ale mnohdy se zapomíná na ten fakt, že se z něj dají vyrábět skvělá přírodní vlákna a z těch pak textil vysoké bio kvality. Konopný materiál se může někomu zdát trošku tvrdší, proto je ideální na kabelky, klobouky a další podobné doplňky šatníku.

Bambus

A zapomenout rozhodně nemůžu na Bambus. Ten v současnosti opravdu frčí a vůbec to není divné. Tento materiál byl uveden na trh jako textilní vlákno teprve nedávno, ale zdá se, že své příznivce si rozhodně našel. Po světě dnes chodí již miliony takzvaných „bambusáků“, tedy lidí, kteří nosí spodní prádlo nebo ponožky, či dokonce svršky právě z tohoto ryze přírodního materiálu. A co je jeho hlavní výhodou? Proč si koupit bambusové oblečení? Tím hlavním tahákem je vysoká savost a hygieničnost, zajišťující minimální výskyt bakterií. Budete pořád pěkně v suchu.

Další přírodní materiály:

·         Bavlna

·         Vlna- ovčí, kašmírská

·         Len

·         Hedvábí

·         Moher

Kontakt