Moderní úpravy povrchu dřevěného nábytku

04.02.2016 10:32

V současné době se využívá při úpravě povrchu dřevěných prvků nejen barva na údržbu oken a dveří, ale také další přípravky, které zaručí delší životnost a skvělou odolnost proti povětrnostním vlivům. Dřevo lze také bělit, můžete ho impregnovat nebo prostě jen natírat těmi správnými krycími barvami. Popišme si zde alespoň v základech postupy, které lze označit za moderní a především efektivní způsoby povrchových úprav dřevěného nábytku v interiéru i exteriéru.

Impregnování dřeva

Impregnace na dřevo se používá především u takových dřevin, které jsou novější a byly teprve nedávnou zpracované. U nábytku se příliš nedoporučuje provádět impregnaci dodatečně, ta je totiž většinou součástí výroby. Především, pokud hovoříme o kvalitnějším a masivním nábytku.

Bělení a očista dřeva

Naopak, u staršího nábytku ze dřeva, se hodí provést povrchové úpravy, které obnoví jeho struktury, ale také původní barvu. Pro naprostou očistu se používají různá bělidla, pro čištění pak přípravky, které nenaruší strukturu, ale vrátí dřevu jeho původní design. Tato čistidla pak mohou mít také určité konzervační vlastnosti. Bělení dřeva je procesem, který zvládnete i vy, pokud budete správně instruováni.

Lazury

Lazury neboli laky se rozdělují na dva základní typy a druhy. Tím prvním jsou tenkovrstvé lazury, které vytvoří malou povrchovou vrstvu, ovšem pronikají částečně do struktury dřeva. Stanou se tak jeho nedílnou součástí a jen tak se nebudou loupat.

Druhou skupinou jsou silnovrstvé lazury. V tomto případě jsou nanášeny až 4 vrstvy a hlavním cílem je dosažení vysoké odolnosti vůči klimatickým vlivům. Co z toho vyplývá? To, že silnovrstvé lazury či laky se používají převážně u venkovního nábytku, například u kvalitního zahradního.

Barvy

A neměli bychom zapomínat ani na krycí barvy, které dají dřevu nábytku nejenom jeho odstín, ale často mají také konzervační, impregnační a zarovnávací vlastnosti. 

Kontakt