O luxusních košilích

06.06.2014 12:44

Jak poznat opravdu kvalitní a luxusní košili? Základem je materiál a zpracování. Materiálem by měla být vždy 100% bavlna, ovšem ta kvalitní, s dlouhým vláknem, která je jemná, drží tvar, má větší odolnost a trvanlivost. Také se nejlépe pere. Pěstuje se jen na některých místech ve světě, zejména na jihu USA a v Egyptě. Za tuto nejkvalitnější bavlnu lze tedy považovat jen několik procent světové produkce. Typickým znakem je dostatečně dlouhé vlákno, minimálně 35 mm.

Košile bez nesmyslných výstřelků

Košile pro slavnostní a oficiální příležitosti by měla být zhotovena v jednoduchých a čistých liniích, bez nesmyslných módních výstřelků a inovativních střihů, které jsou právě „in“. Vyskytuje se střih klasický, a v modernějších variantách střih i mírně vyštíhlený (slim fit) a výrazně vyštíhlený (super slim fit).

Na košili by se neměly vyskytnout kapsičky navíc, poutka přišitá na zádech nebo extravagantně tvarované manžety a límec. Nezbytné je precizní ušití. Stehy jsou čisté a rovné, propracovanost je vidět hlavně na drobných detailech (límec, manžety, knoflíčky).

Jak vypadá vhodná společenská košile?

Kvalitní košile na společenské příležitosti má hladké knoflíčky se čtyřmi dírkami, nejlépe z perleti. Formální košile mívá jednoduchý vyztužený límec bez knoflíčků. Spropínacímiknoflíčkyna límci jsou většinou košile volnočasové. Tvar límce může bít uzavřenější a více špičatý, nebo širší a více rozevřený. Podle toho se váže i uzel kravaty, u více otevřeného límce se váže širší.

Velký důraz se klade na kvalitu provedení manžet. Mohoubýt rovné nebo zaoblené, každopádně ale sladěné se stylem límce. Luxusní košile mívají manžety dvojité, neboli francouzské. Vrcholem elegance je skryté zapínání u těchto manžet. Hodí se pro ty nejvíce slavnostní a důležité příležitosti. 

Kontakt