PENB je nejen moderní, ale už také nutný

29.11.2014 11:05

Mít PENB neboli energetický štítek náročnosti budov již nebude jen moderním a luxusním vylepšením pro majitele nemovitostí a potenciální vlastníky, ale stane se velmi brzy povinností pro všechny vlastníky. Dosud povinnost vypracovat na nemovitost energetický štítek vznikala v těchto případech:

·         Je prováděna rekonstrukce domu nebo jeho důležité součásti

·         Dům je pronajímán, nebo je pronajímána jeho podstatná část

·         Dům je určený k prodeji

·         Stavíte zcela nové bydlení

Jak tedy na to?

Nejlepší bude oslovit některou profesionální společnost, která se tímto zabývá a hlavně spolupracuje s kvalifikovanými odborníky. Těmi jsou statikové, energetičtí auditoři a stavební inženýři s letitými zkušenostmi. Po zhodnocení stavu bude vypracována náležitá dokumentace PENB, obsahující velmi důležité informace pro majitele, ale také pro potenciální kupce, kteří se lépe zorientují v tržních cenách nemovitostí. Štítek se v současné době vydává na období deseti let od jeho data vydání.

Cena a zhodnocení

Zhotovení energetického štítku domu může trvat pár dní až měsíc, jen ve výjimečných případech se celá akce může protáhnout i více, například u některých problematických a starších budov. Cena za tuto službu se pohybuje dosud v několika tisícovkách, ale samozřejmě zde znovu záleží na propozicích budovy, podle kterých se hodnota určí. Jedná se o:

·         Celkový stav budovy a statiku

·         Stáří objektu

·         Lokalitu- z hlediska komerčního, infrastrukturálního

·         Určení možnosti vzniku záplav, záplavové oblasti

Pospěště si

Spěchejte, i když času je poměrně dost, povinnost by měla vzniknout plynule od roku 2015 až do roku 2019. Ale raději buďte v předstihu, ať se vyhnete nepříjemným pokutám a potížím s úřady. Zajistěte si co nejdříve průkaz energetické náročnosti budovy, ať ji můžete v budoucnu také komerčně využít.

Kontakt