Shopaholismus- Jak závislost na nakupování ovlivňuje náš život?

26.07.2015 12:25

Nová doba přináší i nové závislosti. Příležitosti k nakupování na nás útočí ze všech stran, a to nejen v kamenných ochodech, ale i v internetových. Nakupování se stává zábavou, ne jen prostředkem ke shánění potřebných věcí. Stále více lidí podléhá nutkavému a kompulzivnímu nakupování, kterému se říká oniománie. Závislost na nakupování je také někdy označována za shopaholismus.

Jak se shopaholismus projevuje

Shopaholici se nadměrně zabývají nakupováním a nedokážou odolat tomu, odnést si z obchodu věci, které se jim líbí, i když je právě nepotřebují. Mnoho lidí koupené věci ani nevyužije a už kupuje další.

Patologické nakupování začíná mnohdy plíživě a nenápadně. Ze všech stran jsme „masírováni“ reklamou, a pokud nic nového nekupujeme, připadáme si divně. Spouštěčem může být také stres, například ze vztahových problémů nebo ze zkoušek ve škole. Nákup nové věci nám na chvíli dodá pocit radosti z vydařeného „lovu“, ale mohou nastat výčitky z toho, kolik jsme utratili. Navíc je tolik věcí, které bychom rádi měli, a které vnímáme jako šanci cítit se konečně trochu lépe.

Ale nové tričko nebo kabelka nám dlouhodobější štěstí nepřinesou, a tak pátráme dále. Shopaholici jsou sužováni neustálými myšlenkami na nakupování, to jim zabírá hodně času a odlehčuje peněženku. Finanční tíseň na pohodě nepřidá a začnou se točit v bludném kruhu. Nezřídka nakupují na dluh, například ve formě kreditních karet.

Shopaholici a společnost

Nutkání stále nakupovat přestává způsobovat radost, ale vyvolává stres, a problémy vztahové i finanční. Výjimkou nejsou konflikty s okolím, člověk se dostává více do rozepří. Přidružují se problémy s financemi, jelikož peníze určené na něco jiného člověk utratil za nepotřebnosti. Výjimkou nejsou ani dluhy a neschopnost našetřit si určitou částku pro případ nouze.

Jak s patologickým nakupováním bojovat?

·         Omezte platby kartou, raději s sebou mějte na nákupech hotovost. Budete mít lepší přehled o tom, kolik utrácíte. Noste s sebou jen omezenou částku a karty raději nechte doma.

·         Odložte si po výplatě peníze na nezbytné výdaje, na které nebudete smět sáhnout za žádných okolností.

·         Na nákupy choďte se seznamem, kterého se držte.

·         Nenechte se zlákat reklamami, v televizi raději přelaďte na jiný kanál. Velkým lákadlem také mohou být akční letáky nebo slevy v obchodech. Pokud vás nutí k tomu, nakoupit zbytečnosti, raději jim nevěnujte pozornost.

·         Ve slevách nakupujte jen ty věci, které potřebujete, a které opravdu využijete. Vždy si zkuste představit, jaké bude mít věc u vás využití, k jaké příležitosti ji budete nosit, nebo zda ji máte s čím zkombinovat.

·         Pokud vás popadne nutkání nakupovat, zkuste se zaměstnat něčím jiným. Nechce si pomoci od blízkých nebo přátel, jeďte na výlet, jděte na návštěvu, sportujte.

Impulzivní nakupování patří mezi poruchy návyků, podobně jako kleptomanie, přejídání, závislost na alkoholu a další. Proto není ostuda vyhledat odbornou pomoc. Jestliže shopaholismus nezvládáte, je to nejrozumnější možnost. 

Kontakt