Skauti jsou stále in, zažívají znovu boom

22.02.2015 10:39

O skautech se dnes už skoro nemluví. To ale rozhodně neznamená, že žádní nejsou! Skauting je celosvětové hnutí. U nás je největší skautskou organizací Junák. Takovým malým skautem by měl být tak trochu každý z nás. Mít pěkný vztah k přírodě, jednat férově, být ohleduplný k ostatním... Skautů ale překvapivě neubývá, jak by se mohlo nezaujatému pozorovateli zdát.

Skautské oblečení

Možná, že si většina z nás vybaví skauta jako malého kluka v zelené košili se šátkem, v zelených kraťasech, jak běhá kolem totemu s ostatními skauty. Tohle skautské oblečení je již minulostí. Existuje krásné funkční oblečení. Od spodního prádla, přes trika, mikiny, kalhoty, bundy a pro ženy i sukně a šaty. Skautské oblečení je ještě možné doplnit speciální turistickou obuví.

Skautské vybavení

Skautské vybavení je hodně podobné klasickému turistickému vybavení. Stejně jako turista potřebuje batoh, stan a jiné outdoorové doplňky, tak i skaut musí mít skautský batoh, do kterého si zabalí nejnutnější věci - spacák a karimatku, potřeby na vaření, nůž, kompas a jiné. Stan pro skauty je také velmi důležitý. K dostání jsou dnes stany malé i větší, dokonce i stany tzv. rodinné, do kterých se vejde početná skautská rodina nebo spousta kamarádů.

Cesta z města

Každému by prospělo, kdyby čas od času vyrazil do přírody. Vrátil se do dětských let, kdy běhal s vrstevníky po lese a rodiče zatím seděli v táboře u stanu s ostatními rodiči na kempingovém nábytku neboli klasické rozkládací židli. Tábory mají své nepopsatelné kouzlo. Vybavení tábora má sice do apartmánu ve 4* hotelu docela daleko, ale atmosféra v táboře je prostě jedinečná. Hvězdné nebe nad námi… Zaručený recept, jak přijít na jiné myšlenky a odpočinout si od stresu a každodenního stereotypu.

Kontakt