Vlastnosti sofshellového oblečení

26.01.2015 11:06

Softshell je v podstatě souhrnné označení pro vícevrstvé oblečení, které má za cíl především pohodlí jedince a to, aby se mohl bez jakýchkoliv komplikací věnovat své oblíbené sportovní aktivitě. Patří sem funkční sportovní oblečení pro dámy i pány, které musí splňovat určité parametry a být lehké, při tom však odolné. A to se již dostáváme plynule k vlastnostem, nebo chcete-li výhodám softshell oblečení.

Odvádění tělesné vlhkosti

Obecně se softshellové oblečení dělí na 2 až 3 vrstvy. Dolní vrstvu tvoří pochopitelně funkční spodní prádlo, které má hlavně u sportovců, ale nejen u nich, za cíl odvádět tělesné vlhko, jinak řečeno pot. Jedná se o dokonale savé materiály, většinou založené na polyesteru, ale vyzkoušet můžete třeba moderní přírodní bambus a mnohé další příhodné materiály, vhodné pro výrobu termoprádla.

Nepromokavost

Další 2 vrstvy, to jsou již klasické svršky, jako trika, kalhoty, mikiny, bundy a také se sem dají počítat doplňky v podobě rukavic, ponožek či pokrývek hlavy. Tyto svrchní vrstvy mají za cíl nepromokavost a schopnost odolávat vlhkosti. Platí to hlavně pro bundy, u kterých musí být ochrana na nejvyšší úrovni.

Odolnost proti větru

Sofshellové funkční oblečení od českého výrobce či od zahraničního, vám dá pocit lehkosti, ovšem to neznamená, že neumí chránit. Tuto schopnost oceníte především ve větrném počasí. Materiály bundy a dalších součástí poslední třetí vrstvy pánského i dámského sportovního oblečení, jsou strukturované tak, aby vlákny neprofoukl ani větříček. Můžete si zvolit také bundu s membránou, která chrání ještě dokonaleji.

Tepelná izolace

Softshell je vzdušný, ale také umí tepelně izolovat. Zde je důležité správné rozvrstvení dámského a pánského sportovního outdoor oblečení. Čím jsou tyto vrstvy propracovanější, tím je váš trup lépe izolován a dokáže si uchovat dostatek vlastního tepla, které neuniká zbytečně do okolního prostředí. 

Kontakt