Vybavte se správně na ples

08.11.2014 16:45

Jak nešlápnout vedle, pokud se chystáte na ples nebo jinou společenskou událost? Mnozí z nás se společensky a krásně oblékají pouze párkrát za rok. Mají pak problém s výběrem a někdy i se soudností. Outfit by rozhodně neměl být přeplácaný, celek musí být v rovnováze. Šaty by na sebe neměly strhnout celou pozornost, aby nositelka nezanikla. Róba v podobě cukrové vaty nebo oslňující zlatými odlesky většinou není to pravé ořechové. Méně bývá více. Zapomenout byste měla i na satén a organzu, tento materiál nadělá více škody než užitku.

Šaty mají lichotit postavě, odpovídat příležitosti a věku a neukazovat více, než je slušné. Čím je událost formálnější, tím formálnější musí být i oděv. A také tím méně se žena odhaluje. Řiďte se vlastním citem a postavou, hlavně ze sebe nedělejte diblíka.

Jaké šaty pro jakou příležitost?

Na koncerty a do divadla se nosí „malé černé“, tedy krátké šaty, jejichž barva nemusí být nutně černá, ale je dobré, pokud je tlumená. Šaty mohou být i světlé, vždy volte ale decentní odstíny. Ke krátkým šatům patří i krátké rukavičky, pokud na nich trváme. Na plesy nebo do opery či národního divadla se nosí šaty dlouhé. Rukavičky volíme rovněž dlouhé. Na maturitních plesech vídáme u hostů často šaty v kratším provedení, což při této příležitosti lze nějakým způsobem omluvit. Maturantky by ale měly vždy nosit dlouhou róbu.

Těžká volba svatebčanek

Co si má žena obléci, pokud jde jako host na svatbu? Záleží to samozřejmě i na ladění svatby a individuální domluvě. Klasická svatba vyžaduje šaty koktejlové, s délkou jako malé černé, ale pokud možno ve veselejším a uvolněnějším provedení. Žádná ze svatebčanek by na sebe neměla strhávat pozornost více než nevěsta. Příliš krátké nebo dlouhé šaty jsou pasé. A rozhodně není dobrý nápad obléci si dlouhou, světlou nebo dokonce bílou róbu. Pokud nechcete mít šaty, zkuste třeba kostýmek. Někdy se svatebčané převlékají na večírek po svatbě, zde už je možné mít něco méně formálního.

Jaké zvolit boty?

K malým černým šatům a k šatům dlouhým večerním patří rozhodně punčochy a boty s uzavřenou špičkou. Boty, které mají špičku otevřenou, si můžete obout ke koktejlkám, ovšem do těch se hodí jen speciální jemné punčochy, které nemají zesílenou špici. Otevřené boty bez punčoch jsou vhodné pouze pro neformální příležitosti. 

Kontakt