Vyberte si ten správný plot kolem domu

21.06.2017 08:32

Rozhodnout se při stavbě plotu o tom, jaký druh oplocení zvolit, představuje nelehkou otázku, která v sobě skrývá mnoho záludností. Vzhled, funkčnost, cena, rychlost stavby, to jsou jen některá z kritérií, která budete muset při výběru oplocení domu zvážit. Každý z typů, kterých dnes existuje několik, má své výhody a nevýhody. Dnes se podívejme na dva typy plotů s odlišnými vlastnostmi, které by mohly vyhovovat zrovna vám.

Rychlá a levná varianta s drátěným plotem

Prvně se zastavme u takových plotů, které patří k finančně nejdostupnějším a zároveň vynikají rychlým postavením. Řeč je o drátěných plotech neboli o plotech z plotového pletiva. Kromě nízké ceny a rychlé výstavby jsou rovněž vysoce variabilní, co se velikosti a tvaru týká. Pokud si vyberete stavbu plotu z pletiva, nečekejte, že se vám dostane nějakého vrcholného zabezpečení. S pomocí pár vhodných nástrojů se dá skrze něj prodrat během chvilky. Proto se tento druh oplocení využívá především pro přehrazení dvou sousedních pozemků či vyhrazení soukromého prostoru, a to v oblastech, kde nehrozí žádné vysoké nebezpečí nechtěného vniknutí. Minimalizovat tento nedostatek lze například doplněním ostnatého drátu na vršek plotu. Na co se však v plné míře spolehnout můžete, to je výdrž drátového oplocení. Díky tomu, že valná většina takových plotů se dnes vyrábí v pozinkované nebo poplastované variantě, žádná koroze vás nepřekvapí.

Reprezentativní kované ploty

Druhou variantu, kterou si dnes představíme, si zvolíte ve chvíli, kdy po plotu žádáte, aby více plnil reprezentativnější funkci. Kovaný plot je výrazně estetičtější než jeho drátový či plastový kolega. S postupem času roste do krásy, díky použitým materiálům totiž získává velmi vzhlednou patinu. Rovněž je bezúdržbový, takže vám odpadá jakákoliv starost o něj. Pokud kovaný plot doplníte například kovovými špicemi a hroty, získáte i dobré vlastnosti v kategorii ochrana před vniknutím. Hned tak máte komplexní plot, jehož charakteristika jednoznačně odpovídá vyšším cenám, které se za kované ploty platí.

Kontakt